„Вая“ е вокален квартет, представен от четири млади народни певици, възпитанички на  Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство, гр.Пловдив. Момичетата пеят заедно от 2009г. и се изявяват на сцени в България и по света. Имат и богат опит в ръководенето на семинари по българско народно пеене.

"Вая" квартет са работили с проф. д-р Дора Христова - диригент на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“, а от началото на 2012г. групата се ръководи от младият и много талантлив диригент Ганчо Гавазов. Репертоарът на „Вая“ квартет се състои както от класическите обработки- шедьоври на народни песни, така и от по-нови и съвременни аранжименти на млади композитори. 
"Вая" квартет представя своята програма и в различни варианти със съвременна хореография.

Името Вая е едно от старите названия на празника Цветница (Връбница, Куклинден), който се празнува в християнската религия една седмица преди Великден. А в народния календар този празник е свързан с цветята и настъпването на пролетта.

Бъдещите планове на "Вая" квартет са свързани със звукозапис на някои от най-харесваните песни в тяхно изпълнение, както и участия на различни фестивали и концертни сцени в България и по света.